Door middel van het volgende stappen plan kan het misschien helpen om meer grip te krijgen op financieel gebied.
Stappenplan: Overzicht-> Inzicht -> Uitzicht
Overzicht
- Overzicht maken van inkomsten en uitgaven. Hoeveel geld komt er maandelijks op de rekening binnen en wat geef je allemaal uit.
- Maak een overzicht. Je kan digitale huishoudboekjes (excel) vinden op het internet of je kan ook makkelijk alles onder elkaar schrijven op papier.
- Heb je meerdere schulden en diverse rentes. Gooi al je schulden op 1 bult en maak daar 1 persoonlijke lening van. Zodat je overzicht kan houden. Meer schulden is ook minder overzicht.
- Verantwoordelijkheid nemen en verstandig worden over je financiële situatie.
Inzicht
- Doordat je overzicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Moet je conclusies er aan verbinden en je er ook aan houden.
- Als je meer uitgeeft dan er binnenkomt moet je extra gaan werken of proberen meer inkomsten te generen.
- Door het inzicht moet je ook kritisch kijken naar je uitgaven. Zo kan je op een aantal uitgaven besparen.
- Stap elk jaar over van energieleverancier. Bijv: gaslicht.com
- Heb je wel een hoge internetsnelheid nodig van 500 Mbps? Of kan het ook met wat minder met een internetverbinding van 30 Mbps?
- Heb je een mobiel? Stap dan over op sim-only abonnement. Dit is stukken goedkoper dan een duur abonnement met telefoon. Sinds dit jaar telt een abonnement met leen toestel ook onder het BKR.
- Overstappen naar een andere verzekeraar die goedkoper is. En moet je je wel overal voor verzekeren? Bijvoorbeeld: Heb je nog wel een reisverzekering nodig als je bijna niet op vakantie gaat.
- Eet je veel kant en klaar maaltijden? Zelf koken is (meestal) veel goedkoper en ook gezonder.
- Heb je een eigen huis, kijk dan eens als je kan gaan overstappen naar een andere hypotheek aanbieder. Misschien is het uiteindelijk goedkoper.
- Zuinig leven. Minder lang onder de douche, wasmachine aan doen als de trommel vol is, geen droger aan doen maar de was ophangen aan een wasrekje. Zo bespaar je toch weer enkele tientjes tot honderden euro's per maand of jaar.
Bereken alles op jaar basis.
Als ik iets goedkoper kan krijgen dan reken ik altijd om naar wat de besparing per jaar is. Kan je bijvoorbeeld 10 euro per maand besparen op je alles in 1 telefoon, tv en internet abonnement, dat is op jaarbasis toch weer 120 euro bespaard. Alle kleine beetjes helpen. En soms is het niet anders en moet je de broekriem wat strakker aan trekken.
Uitzicht
Kijken naar de toekomst, hoe sta je er volgende week, maand of volgend jaar ervoor? Door bovenstaande toe te passen kom je tot een doel en dat dat doel is om onrust over geld weg te nemen.Als je vorige twee stappen hebt doorlopen en je extra geld overhoudt. Kan je ook extra aflossen zodat je nog sneller van je schulden af bent.
Een goed en duidelijk stappenplan. Het is inderdaad slim alles op jaarbasis uit te rekenen. Zo merk je dat een besparing best op kan lopen.
BeantwoordenVerwijderen