Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 december 2017

5 tips om minder afval te produceren

5 tips om minder afval te produceren

Nederlanders produceren per jaar 489 kilo afval. Iets minder dan de helft word scheiden ingeleverd. Papier en glas wordt het meest gescheiden zo'n 70%, van het gft afval wordt ruim 50% gescheiden.

Wat kan jezelf doen om minder afval te hebben, hieronder 5 tips voor minder afval.

1 Delen
Deel en ruil je spullen in plaats van zelf spullen te gaan kopen. 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Waarom zou je kopen als je het ook kan lenen? Minder verspilling, minder uitstoot en minder afval! Een netwerk waar je spullen kan delen en diensten kan uit wisselen is peerby.com/nl

2 Tweedehands
Koop en verkoop tweedehands zo kom er ook minder afval. Wat voor iemand afval is, is voor een ander misschien een luxe product. We kennen allemaal marktplaats of via een briefje bij het prikbord in de supermarkt. Zo heb je ook de app letgo.nl de nieuwe app om te kopen en te verkopen bij jou in de buurt en unitedwardrobe.com waar je kleding kunt kopen en verkopen.

3 Repareren
Gooi spullen niet te snel weg as ze kapot zijn of je ze zelf kunt repareren of dat ze nog gerepareerd kunnen worden bijvoorbeeld een nieuwe rits laten plaatsen in een spijkerbroek. In Nederland zijn er zelfs Repair Cafés waar vrijwilligers klaarstaan om samen met jou kapotte spullen te repareren. Repareren is meestal de beste optie voor het milieu.  Een oude koelkast kan je beter niet laten repareren omdat die ook niet energiezuinig is.


4 Scheid afval nog beter
Het lijkt voor de hand te liggen om afval te scheiden, maar soms is het best lastig om te bepalen in welke afvalbak je iets gooit. Denk bijvoorbeeld aan een chipszak. Die is meestal gemaakt van plastic folie, maar je hoort deze toch bij restafval te gooien vanwege het metaallaagje aan de binnenkant. En een theezakje mag meestal niet in de GFT-bak omdat het zakje en het labeltje niet biologisch afbreekbaar zijn. Vervuiling maakt het ingezamelde afval minder goed bruikbaar, en dat gaat weer ten koste van de milieuwinst.

5 Koop minder voorverpakt
De snelste manier om resultaat te boeken? Vermijd plastic verpakkingen. Zorg dat je altijd een boodschappentas klaar hebt staan met katoenen tasjes en glazen potjes. De tasjes gebruik je voor groenten, fruit en noten. Natte producten zoals olijven, vlees of mozzarella kun je in potjes vervoeren en bewaren. Voor een stuk kaas is een bijenwasdoek handig. Een andere manier om onverpakte producten te kopen is om de meeste versproducten gewoon wekelijks op de markt te kopen i.p.v. in de supermarkt.

  1. Ik ben er geen fan van om spullen van anderen te lenen en om eigen gerief uit te lenen. Ik zou het enorm vervelend vinden dat, als ik iets van een ander leen, het in mijn handen stuk zou gaan. Met het uitlenen van gerief het ik geen goede ervaringen : heb al meermaals gerief uitgeleend dat ik later niet heb teruggekregen of dat ik het stuk of geschonden terugkreeg en dat de ontlener dan beweerde dat hij/zij het zo had meegekregen.
    Wij hebben een paar jaar geleden dekbedden, overtrekken en bijpassende onderlakens en kussenslopen uitgeleend en hebben die nooit meer teruggekregen. Toen ik de ontlener daar eens over aansprak, beweerde die dat hij die zaken nooit bij ons geleend had.
    Wij leenden aan iemand ook eens een schop, ruifel en hark van Gardena uit. Toen wij zelf ons tuingerief nodig hadden, hebben we ons zelf nieuw gerief moeten aanschaffen. Idem voor een aluminium trapladdertje..... Ik vind het zo vervelend om, als ik iets uitleen, ik er achteraf zelf moet om vragen om het terug te krijgen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij maken er een soort sport van om de grijze kliko zo min mogelijk te laten legen. Nou ja, dat het nodig is om te legen dan.
    Dus: heel veel netjes uitsorteren en nadenken voor je wat koopt.
    Vandaag de grijze aan de weg gezet voor het eerst in vier weken en er nog twee vuilniszakken oude isolatiewol in kunnen proppen want hij was nog lang niet vol. Wij hebben een kleine container en zijn met twee volwassenen en twee kinderen. Dit was wel een nieuw record ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen frisdrank meer drinken, scheelt heel veel afval, geld en kilo's. Liever water of zelfgemaakte ijsthee en voor de kleine ook nog limonadesiroop.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken