Misschien herken jij het ook wel! Je bent eindelijk vrij of je hebt een vrije dag, en dan zie je opeens op je mobieltje whatsapp berichten van je werk. Dacht je eindelijk vrij te zijn.
De whatsapp groep op mijn huidige werkplek heet de open diensten app. Als er ziekte is op de werkvloer worden de diensten die openstaan op de whatsapp gezet, zodat je kan reageren. Ik werk zelf in de zorg, in een woon-zorg-centrum dus als er ziekte is, is er ook een probleem. De problemen (open staande diensten) komen dan op de app.
Bezwaard voelen in de zorg
Je voelt je bijna schuldig al als je ziek moet melden in de zorg, maar je voelt je ook al schuldig als er niemand reageert op de app, omdat de zorg 24 uur per dag door gaat, en er zal toch een dagdienst, avonddienst of een nachtdienst aanwezig moeten zijn. Ik voel daarmee een druk komen. Ook omdat ik werk in een zelfsturende zorg team en het "ons" probleem is.
Kijk als er nou 1 ziek melding per maand is, zeg ik geen probleem. Probleem is dat er bijna dagelijks wel ziek meldingen zijn van collega's, want we zitten nog steeds in de griepgolf, maar buiten de griepgolf om is het ook een probleem.
En als je eindelijk een dag of aantal dagen vrij bent, dan ben je daar ook blij om en kan je thuis even bij tanken. Zo werk ik bijvoorbeeld deze week meer dan 36 uur in 6 dagen en ook het weekend, terwijl ik 24 uur per week werk. Toevallig vallen er twee verplichte cursussen op mijn 3 vrije dagen, daardoor heb ik nog maar 1 dag vrij i.p.v. 3 dagen.
Ik hoor collega's wel eens zeggen die is 3 dagen vrij, dan moet die maar komen werken. Het is gewoon een probleem in de zorg dat er te korten zijn aan personeel. Daardoor wordt het werken in de zorg voor mij er niet leuker op! Balans tussen werk en privé moet wel goed zijn.
Uit de whatsapp groep?
Eigenlijk wil ik niet in de whatsapp groep en wil ik liever smartphone loos door het leven. Want continue hoor ik de getril of whatsappjes van mijn werk als er weer eens ziekte is. Ik vraag mij wel eens af? Hoe ging dat vroeger op de werkvloer?
Flex uren
Ook kan ik niet echt uit de whatsapp groep van mijn werk omdat ik 16 flex uren per maand hebt en ik moet zelf maar aan die uren komen. Door langer door te werken als ik een korte dienst hebt of op mijn vrije dagen extra te komen.
Tweede telefoon
Paar jaar geleden kocht ik een nieuwe mobiele telefoon, de oude deed het nog wel en heb ik omgetoverd tot werkmobiel. Op deze mobiel krijg ik de whatsappjes van collega's en vooral open diensten. Zodoende heb ik dit deel al een beetje afgeschermd van mijn privé mobiele telefoon.
Smartphone loos
Smartphone loos door het
leven, lijkt mij juist heerlijk, terwijl nu iedereen een smartphone
heeft. Een mobieltje waarmee je kan sms'en en bellen lijkt mij
voldoende.
Maar eigenlijk wil ik geen whatsapp meer, maar dat betekent dus dat ik dan niet meer te horen krijg welke openstaande diensten er zijn. Is het werken in een zelfsturende zorg team ook moeilijker. Wat verlang ik toch naar vroeger dan was je volgens mij echt vrij als je een vrije dag hebt...
Heb jij ervaring met whatsapp groepen van je werk? Of werk jij in de zorg en heb je er ook 'last' van? Ik hoor het graag!
24 maart 2018
Home >
mobiel
>
telefoon
>
werk
>
werk & inkomen
>
werken
>
werkgever
>
In de Whatsapp groep van je werk?
Over Mij
Zuinige man (31) samen met vriendlief (29) gaan wij zuinig door het leven. Zuinigeman is een Geld Blog. Wij bewandelen de weg van het (be)sparen en bezuinigen om onze schulden af te lossen.
Op mijn geld blog Zuinigeman.nl deel ik mijn verhaal en geef ik tips over financieel onafhankelijk worden, door zuinigaan te leven, bezuinigen, besparen, zuinig aan, consuminderen en aflossen van schulden, financiële onafhankelijkheid, waaronder ook de hypotheek aflossen, eenvoudig leven, hypotheekvrij en eerder stoppen met werken.
Op mijn geld blog Zuinigeman.nl deel ik mijn verhaal en geef ik tips over financieel onafhankelijk worden, door zuinigaan te leven, bezuinigen, besparen, zuinig aan, consuminderen en aflossen van schulden, financiële onafhankelijkheid, waaronder ook de hypotheek aflossen, eenvoudig leven, hypotheekvrij en eerder stoppen met werken.
Gerelateerde Berichten
Ons bedrijf heeft een afgesloten groep bij Fboek. Het is vrijwillig maar de peer pressure is er wel. Ik weet me er tot dusver buiten te houden. Het is geen verkeerd gebruik om je telefoon s avonds in een aparte kamer neer te leggen zodat je ongestoord van de avond kunt genieten. Als het echt crisis is, hebben ze ook mijn vaste telefoonnummer.
BeantwoordenVerwijderenIk werk ook in de zorg in een resultaat verantwoordelijk team. We hebben ook een whatsapp voor allerlei zaken zoals openstaande diensten of zaken waarbij snel een beslissing genomen moet worden, waarbij je als op dat moment werkende niet alleen wil beslissen.
BeantwoordenVerwijderenWat je wel kunt doen is je whatsapp groepje met geluid op stil zetten wanneer je vrij bent en af en toe er eens op kijken wanneer jouw het uit komt.
Het is herkenbaar wat je zegt over niet meer vrij voelen. Het is regelmatig ook een punt die in ons team besproken wordt. Zeker ook het verzoek om er niet alles op te zetten of reageren met bedankjes als bijv. een dienst opkorte termijn opgelost is.
Je zult merken dat je niet de enige bent die het als een belasting ervaart.
Staat al op stil mijn telefoon, en ik kijk zo nu en dan als ik zelf zin/tijd hebt. Maar dan voelt je dag nog niet als vrij...
VerwijderenWerk ook in de zorg (geen 24 uurs zorg maar 'dagopvang') dus ervaar gelukkig persoonlijk niet meer de druk van 24/7.
BeantwoordenVerwijderenLos van dat feit heb ik geen whatsapp. Veel collega's wel, maar het is niet verplicht en wil in mijn vrije tijd niet geconfronteerd worden met allerlei werkvragen/diensten/zieken.
Zelf ben ik van mening, wanneer het verplicht wordt hoort hier een werktelefoon bij. Die heb ik niet dus ook geen Whatsapp;)
Op mijn werk wordt de werkmail als digitaal communicatiemiddel aangewend. Je bent er dus (redelijk) vrij in wanneer je die leest. Ook word ik steeds beter in het scannen van mails naar 1) hoe belangrijk/urgent ze zijn en 2) hoeveel stress het lezen ervan het oplevert. Er is 1 collega (uit een andere sectie) van wie ik mails ongelezen verwijder. Hele lange mails over zaken die meestal niet relevant zijn. Andere mails sla ik (soms ongelezen) op. Opschonen doe ik ook wel regelmatig en eens per jaar grote schoonmaak. Wat goed werkt: zoeken op naam van verzender: mails van een collega die al een paar jaar geleden vertrokken is. Onze sectie heeft een (vrijwillig) whatsapp groepje. Na één vervelende ervaring ben ik daar uitgestapt. Dus alleen de werkmail, waar ik via mijn mobiel niet bij kan. Tja het kan wel, maar dat zijn ca. 7 handelingen.
BeantwoordenVerwijderenAch, vroeger had je een gewone vaste telefoon, en een kwaadwillende werkgever kon daar ook wel misbruik van maken.
BeantwoordenVerwijderenOok werkzaam in de zorg...
BeantwoordenVerwijderenEn ja, vroeger werd je gewoon gebeld, op je thuistelefoon en later ook op je mobieltje. En dan door je baas of door de regeltante (tegenwoordig heet dat managementassistent).
Ik werk in de zorg. Het ZH belt me nooit voor extra diensten en moedigt overwerk ook actief af. Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenDe Wijkzorg waar ik nog 5 diensten per maand draai, gebruikt telegram en heeft altijd nood ivm ziekte, afzeggingen, vakantie. Vreselijk. Toen ik daar nog veel meer uren werkte had ik het idee dat ik nooit een vrije dag had. Ik doe nu nog alleen nog de vaste 5 dagen daar.
Ik werkte in de zorg, met telefonische crisisbereikbaarheidsdienst voor cliënten savonds en snachts en weekenden. Dat moest op je eigen mobiel. Dachthetniethe.Ik weigerde mijn privenummer te geven. Daar moest maar een bedrijfsmobiel voor komen vond ik. Ik ga geen privenummer geven aan mensen die labiel zijn en me ook op andere momenten kunnen bellen. Na veel gezeur kwam er een werkmobiel, en iedereen vond het prettiger, ook de cliënten omdat ze nu standaard 1 telefoonnummer hadden.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een oude mobiel, zonder apps dus.Dat scheelt veel energie en stres. Ik vind een mailsysteem ook beter werken voor opvangen van diensten, en liefst die mail bekijken als je op het werk bent.Na werktijd moet je vrij zijn, ook vrij van werkdruk. In Frankrijk is dat nu bij wet geregeld. Volgens de Franse minister van Arbeid is dit slecht voor de volksgezondheid, en daarom hebben werknemers vanaf dit jaar het wettelijk recht om hun telefoon uit te zetten.
Zo’n wet mag er van mij ook komen hoor. Vrij van werkdruk.
VerwijderenIk werk ook in de zorg en wij hebben op de woning een whatsapp groep waar alleen lief en leed gedeeld wordt. Zonder het besproken te hebben is het uit den boze om daar openstaande diensten c.q. oplossing voor ziekte op te melden. Daar hebben we de telefoon voor.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig hebben we weinig ziekte binnen het team.
Groet, Ellen
Ik herken de situatie helemaal. Ik draai in een piketdienst en bij tekorten moeten we dat ook intern oplossen. In de praktijk komt het toch vaak op dezelfde personen neer.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een mobiel van mn werk en de openstaande diensten komen ook via de app binnen. Wanneer mijn vrije dagen beginnen, vrijdag-maandag, dan gaat de mobiel op donderdagavond in de la en meestal komtie er op zondagavond weer een keer uit. Soms check ik in het weekend nog even of er berichten zijn, maar meestal niet. Ik heb graag een duidelijk scheiding tussen werk en privé