Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 november 2018

December is een dure maand | 10 tips om de dure decembermaand te overleven

December is een dure maand | 10 tips om de dure decembermaand te overleven

Sinterklaas is binnenkort weer in het land en begin december vieren veel mensen het sinterklaasfeest op 5 december. De kerstdagen komen er weer aan op 25 en 26 december. En aan het einde van de maand december heb je ook nog eens oud en nieuw.

Tradities heel veel mensen houden zich daar aan vast. Vroeger was het bij ons niet anders, mijn ouders en school deden mee aan sinterklaas. en kregen wij uiteraard een cadeautje. Op eerste kerstdag gaan wij altijd fonduen (in olie), vooral veel vlees, salade en stokbrood. En op eerste kerstdag lagen er altijd kleine cadeautjes onder de kerstboom. En op de tweede kerstdag aten wij de restjes van de vorige dag of we gingen nogmaals fonduen. Ik vond het niet altijd leuk en van al dat vlees eten, kreeg ik als kind al buikpijn. Met oud en nieuw kreeg ik vuurwerk (niet te duur) in mijn tienerjaren en kon ik dat mooi afsteken.

Nu ik ouder ben hoeft het van mij niet meer zo het enige wat ik wel leuk vind is oud en nieuw, met familie en vrienden samen zijn, samen eten, gezelschapsspelletjes doen en samen kijken naar het vuurwerk van anderen.

Maar waarom is de december maand vaak een aanslag op je portemonnee?
December is vaak een dure maand en een aanslag op je portemonnee. Mensen gaan naar een feestje of gaan met de feestdagen op bezoek bij familie of vrienden en willen graag goed voor de dag komen. Nieuwe kleding word er gekocht, want een nieuwe outfit hoort erbij. De supermarkten worden massaal leeg gekocht met luxe producten, wat ook duurder kost. De kerstboom moet gekocht worden en mooi versierd worden. Kerstkaarten moeten gekocht en verstuurd worden. De tafel moet mooi gedekt worden en versierd worden. Aan het eind van het jaar moet er mooie en duurdere vuurwerk gekocht worden. En ga zo maar door met de feestdagen. Het kost gewoon heel veel geld!


Hieronder 10 tips om een dure decembermaand te overleven


1. Nieuw hoeft niet

Nieuw is leuk maar hoeft natuurlijk niet. Vintage is niet voor niets hartstikke in. En met een tweedehands fiets is niks mis. Op Marktplaats is van alles te vinden. Of duik eens in je kleding kast en trek iets aan wat je niet zo vaak draagt. Koop je toch iets nieuw, koop dan basiskleren zo dat ze na de feestdagen ook nog goed te dragen zijn. Laat die kersttrui maar hangen in de winkel.

2. Ga eens naar de kringloop

Nu we het toch over tweedehands spulletjes hebben, ook de kringloopwinkel kan verrassende resultaten opleveren. Tweedehandse speelgoed, glaswerk, keukenapparatuur, kerstspulletjes van vorig jaar, spelletjes, boek of leuke dvd, het kan daar allemaal worden gevonden.

3. Koop het gehele jaar alvast wat in

Cadeaus ruim van tevoren kopen met allerlei aanbiedingen en ergens bewaren. Verdeel je aankopen over het gehele jaar en bewaar deze cadeaus tot december. Na de feestdagen worden er flinke kortingen gegeven op speelgoed en kerst accessoires.

4. Een feestelijk gevoel

Wordt het een ’klein’ avondje? Met een (kort) gedicht bij een pakje geef je net wat extra's. Een fijne maaltijd, eventueel met een typische december lekkernij als chocolade of speculaas toe, zorgt ook voor een feestelijk gevoel in plaats van een luxe maaltijd en luxe sinterklaas producten.

5. Tijd is geld, geef een tegoedbon

Heb jij niet zo veel geld maar wel tijd om weg te geven? Een bon waarmee je een dienst aanbiedt blijft het goed doen. Een bon om iemand zijn auto te wassen, een keertje koken bij iemand thuis, de ramen wassen, een klusje doen voor iemand, samen een ijsje eten of naar de bioscoop.


6. Maak het zelf

Je kan oliebollen kopen bij de oliebollen kraam maar je kan ze thuis veel goedkoper maken. Het zelfde geld voor kant en klare producten tijdens de feestdagen zoals kant en klare groenten en vlees in schalen. Koop de groenten en schil en snijd deze zelf, het zelfde geld voor vlees. Maak zoveel mogelijk alles zelf dat scheelt enorm veel geld.

7. Wees creatief

Maak zelf cadeaus, kerstkaarten en versieringen voor in huis. Betrek de kinderen bij het zelf maken. Beschilder samen oude glazen waarin een theelichtje kan of bak kerstkransjes. Maak zelf een mooie kerstkrans of een kerststukje en knutsel eigen originele kerstkaarten. Wanneer je ruim van te voren begint is dit een leuke manier om geld te besparen!

8. Geniet thuis van een zelfgemaakt feestmaal

Uit eten kost meer geld dan thuis van een zelfgemaakt diner genieten. Vaak is het met de feestdagen ook nog eens overal heel druk. Het is dan thuis meer een gezellig samen zijn met je gezin, familie en vrienden dan in een restaurant. Vraag je gasten allemaal om een gerechtje voor het kerstdiner te maken. Vaak vinden ze het leuk om ook iets te kunnen doen en het scheelt in de kosten. Je laten uitnodigen voor een kerstdiner bij iemand anders is natuurlijk helemaal goedkoop. Vergeet in dat geval niet een cadeautje voor de gastheer of gastvrouw mee te nemen.

9. Kopen na de feestdagen

Na 5 december zijn de chocoladeletters en andere producten van de sint in de aanbieding. Na de kerstdagen zijn ook alle kerst producten afgeprijsd in de supermarkten. Kijk ook op markplaats na de feestdagen, want veel mensen krijgen cadeaus die ze niet nodig hebben, leuk vinden of ongewenst zijn en zetten hun nieuwe cadeaus op marktplaats. Na de feestdagen, in januari, houden veel winkels uitverkoop. Dat kan interessant zijn, als je toch al van plan was om kleding of spullen te kopen.

10. Mee genieten

Bij Oud & Nieuw hoort natuurlijk vuurwerk. Het is alleen jammer dat dit vaak veel geld kost, wat uiteindelijk letterlijk in rook opgaat. Koop geen vuurwerk en voor de kinderen koop je een paar pakjes sterretjes. Vaak is er in de omgeving toch genoeg vuurwerk om van mee te genieten. Of kijk als er in jouw gemeente een vuurwerkshow gehouden word. Hou je een nieuwjaarsfeestje bij jou thuis? Maak er dan een American party van. Iedereen neemt dan een hapje of drankje mee. Spreek van te voren of wie wat meeneemt.

Het allergoedkoopste is om niet mee te doen aan sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Wij vieren wel oud en nieuw en als ik met de kerstdagen niet hoeft te werken ga ik naar familie. Nog steeds word er gefonduud (vooral vlees) bij mijn familie, maar ik ga dan vegetarisch eten en heb dan een aparte gourmetstel. Zelf geven wij weinig geld uit in de december maand.

Hoe kom jij de december maanden door? Wat doe jij met de feestdagen? En hoe houdt jij de december maanden goedkoop?
  1. Wij eten met Kerstmis wel ietsje luxer, maar verder valt het bij ons gelukkig wel mee met de extra kosten.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij doen niets bijzonders. Eerste kerstdag met de hele familie bij "oma" en we maken allemaal iets. Tweede dag lekker kalm aan doen, niks bijzonders. Oudjaarsdag zelf oliebollen bakken en dit jaar vuurwerk kijken van de buren...Vorig jaar zelf nog vuurwerk gekocht, dit jaar niet.
    Doen niet meer aan sinterklaas, ook een voordeel van oudere kinderen, en ook geen kadootjes met kerst. Qua kleding check ik even wat ik heb en vaak red ik me er mee en anders ga ik ff langs de kringloop voor wat leuks wat ik daarna ook weer kan dragen. Nee, december kost ons niet heel veel extra....gelukkig maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schade voor Sinterklaas; €46,-. Kaartjes voor een voorstelling van Woezel en Pip en een klein cadeautje voor ons nichtje. Met kerst eten we bij (schoon)ouders. Oud en nieuw wordt wel hier gevierd met vrienden maar ik ga er van uit dat de rekening van de boodschappen gedeeld gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van de Sint krijgen de kinderen (14 en 19) een chocolade letter (van de lokale chocoladewinkel) in hun favoriete smaak. Verder alleen een gezellig avondje.
    Met kerst maakt man een redelijk luxe buffet. Door onze horeca opleidingen (waar we verder niets mee doen) lukt dat zonder al teveel moeite. De houdbare spullen haal ik meestal al even van te voren, bij een aanbieding of als ik het tegenkom. De verse producten haal ik altijd heel vroeg op de dag voor kerst en dan is het meestal nog rustig in de winkel. Dit jaar komen vrienden uit het buitenland en mijn ouders eerste kerstdag. Tweede dag doen we rustig aan en eten we restjes en hapjes. Op de kosten let ik niet echt en onze gasten hoeven ook niet bij te dragen. Onze vrienden nemen altijd een lekker toetje of iets bij de koffie mee.
    De kinderen krijgen een cadeau met kerst. Afgelopen jaar kochten we een nieuwe spelcomputer (oude was stuk) voor hen samen. We kopen ook wel een bordspel voor het hele gezin. Of een uitje. Dit jaar wordt het een spel voor de spelcomputer kosten EUR 70. Van mijn ouders krijgen ze nog een bon, om iets uit te zoeken. Oud en nieuw zijn we thuis en mijn ouders komen een paar uurtjes. Rond een uur of tien gaan zij terug naar huis. Die paar oliebollen en flappen die we eten, haal ik bij de bakker. Hapjes maken we zelf. Nic

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken