Gemiddeld zijn gezinnen en alleenstaanden enkele honderden euro's meer kwijt aan verzekeringen, energie en internet en bellen. Aan de andere kant daalt de inkomstenbelasting voor de meeste mensen met een baan.
Wat word duurder per 1 januari 2019?
Boodschappen duurder
Schrik niet als je 1 januari bij de kassa staat om je groente, fruit, en brood en af te rekenen. Omdat je meer BTW moet betalen zal dezelfde tas met boodschappen in 2019 duurder zijn dan in 2018. Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent. Daardoor worden de dagelijkse boodschappen circa 2,8 procent duurder. Op jaarbasis kan die verhoging toch nog aardig aantikken. Volgens de overheid kost de btw-verhoging de doorsnee consument 300 euro extra in 2019.
6 naar 9 procent btw
Het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent geldt niet alleen voor de boodschappen maar ook voor kraanwater, het openbaar vervoer, een avondje uit, boeken, concertkaartjes, bezoekje aan de kapper, gaan door de belastingverhoging in prijs omhoog.
Gas en stroom
Wat wel echt flink duurder wordt: de energierekening. De belasting op aardgas gaat omhoog, die op elektriciteit juist omlaag. Aan de andere kant stijgen de productiekosten door hogere kosten van CO2-emissierechten. Dat wordt natuurlijk allemaal aan jou doorberekend en dat ga je merken.
De totale energierekening stijgt, doordat huishoudens minder korting krijgen op de energiebelasting. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com.
Roken word duurder
Roken wordt duurder in 2019. De prijs van een pakje van twintig sigaretten gaat door de accijns- en btw-verhoging per 1 januari 6 cent omhoog. Een pakje shag van 40 gram wordt 11 cent duurder.
Zorgpremie word duurder
De premie voor de zorgverzekering wordt in 2019 gemiddeld 124 euro duurder. De stijgingen lopen uiteen van bijna 3 tot ruim 11 euro per maand. De stijging wordt veroorzaakt door hogere lonen en prijzen in de zorg.
Sommige geneesmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn, zoals paracetamol, calcium en bepaalde vitaminen, zitten niet langer in het basispakket. Wel komt er een maximale eigen bijdrage van 250 euro voor medicijnen. Het wettelijk verplicht eigen risico bij de zorgverzekering blijft 385 euro.
Verzekeringen
Voor de auto- en woonverzekering zijn nog geen concrete cijfers bekendgemaakt, maar Pricewise verwacht dat de premies omhoog zullen gaan. Wij hebben zelf een hele goedkope autoverzekering en deze gaat per 1 januari 2019 maandelijks met 8 euro omhoog. Wij hebben al heel wat autoverzekeringen vergeleken maar goedkoper word het niet want ook andere autoverzekeraars gaan ook met de prijzen omhoog.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHet enige waarvan ik geen last zal hebben is dat roken duurder wordt. Ik ben benieuwd hoe het in de praktijk gaat voelen, al die hogere kosten. Dankjewel voor het handige overzicht. Ik ga het delen op de FB pagina van Huisvlijt.
BeantwoordenVerwijderennicole@huisvlijt
De inkomstenbelasting zou omlaag gaan. Ik ben benieuwd hoeveel dat in euro's voor mij is. Misschien compenseert dat een beetje de BTW verhoging en de duurdere energie.
BeantwoordenVerwijderenDe zorgpremie is bij mij nauwelijks omhooggegaan.
Wat ik zelf zo raar vind is dat ze ook de belasting verhogen van drinkwater terwijl dit toch een eerste levensbehoefte is.. zelfde met groente en fruit, ze willen dat iedereen gezonder gaat eten en wat doe je dan?? - maak het nog duurder, dat is toch onbegrijpelijk?
BeantwoordenVerwijderenalles wat onder de 6% BTW regeling viel, zijn eerste levensbehoeften, juist daarom is de BTW hierop zoveel lager. Nu kun je natuurlijk vragen stellen bij boeken, tijdschriften, kaartjes voor theater e.d., of dat echt een eerste levensbehoefte is, maar ooit werd besloten dat cultuur voor alle Nederlanders financieel bereikbaar moet zijn. Ook ik vind het absurd dat de BTW over deze gezonde zaken (water, groente, fruit) verhoogd wordt, waardoor ongezond eten (fast food) in verhouding nog goedkoper wordt.
Verwijderen