Het bereiken van echte financiële onafhankelijkheid, het vermogen om comfortabel van je spaargeld en beleggingen te leven zonder enige schuld, kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Een van de geheimen van financieel onafhankelijk worden is dat het meestal niet zomaar gebeurt. Financieel onafhankelijkheid heet in het Engels Financial Independence and Retiring Early afgekort ook wel FIRE genoemd.
Het begrip financieel onafhankelijkheid word steeds populairder en bijna iedereen wil financieel onafhankelijk worden, maar waarom worden weinig mensen financieel onafhankelijk? Er is namelijk een plan voor nodig. Veel mensen kunnen financieel onafhankelijk worden en dit doel bereiken, vooral diegenen met een gezonde zelfdiscipline en gedisciplineerd met zijn financiën kan omgaan.
Financieel onafhankelijk worden: 10 ideeën om te beginnen
1. Eerst visualiseren, dan plannen
Iedereen heeft een andere visie op financieel onafhankelijk te worden. Begin met te onderzoeken hoe jouw visie eruit ziet en verzamel vervolgens informatie of financieel advies van een financieel adviseur om jouw koers te bepalen. Het pad naar financiële onafhankelijkheid kan aanzienlijk verschillen op de leeftijd van 20 jaar dan op de leeftijd van 50 jaar. Hoe meer tijd je bespaart en investeert, krijg je over het algemeen een beter resultaat. Maar welke leeftijd je ook hebt, begin met een realistisch beeld te krijgen van de opties die je hebt om financieel onafhankelijk te worden.
2. Budgetteren
Het effectief volgen en bijhouden van je financiën begint met budgetteren: een methode van het meten van inkomsten, het aftrekken van de kosten en het beslissen hoe het verschil naar je doelen wordt omgeleid. Het is de essentiële eerste taak bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid.
3. Besteed minder dan je verdient
De meesten van ons hebben deze regel zeker gehoord, maar het blijft een van de zwaarste financiële gedragingen om uit te voeren. Een vuistregel is om elke maand tussen de 10 en 15 procent van je bruto inkomen te gaan sparen of te beleggen. Als je een werkende koppel bent kan je er naar toe gaan werken dat je maandelijks gaat rond komen op één salaris in plaats van twee salarissen. Zo kunnen jullie een substantieel deel van één salaris gaan sparen of beleggen voor de toekomst. In ieder geval zal het volgen van een lagere levensstandaard en lagere uitgaven iemand helpen om sneller meer geld te spenderen aan spaargeld en investeringen.
4. Bouw slimmere vangnetten
Noodfonds en verzekeringen maken deel uit van de financiële planning. De definitie van een noodfonds is een fonds voor noodgevallen, dit kan een aparte spaarrekening voor geld zijn. Maar het kan ook verzekering zijn tegen datgene wat je verzekerd wil hebben. Als je een woningbrand krijgt kan je dan de woning opnieuw bouwen en een nieuwe inboedel? Voor zulke gevallen moet je je verzekeringen als je daar geen noodfonds voor hebt. Maar het kan ook verstandig zijn om de huidige eigen risico op de auto- en ziekteverzekering te evalueren om te zien of die bedragen in het noodfonds moeten worden ingebouwd. Maak je nooit gebruik van gezondheidszorg, dan kan je ervoor kiezen om een hogere eigen risico te nemen bij een zorgverzekering of waarom zou je je oude auto allrisk verzekeringen? Als die niet veel waard meer is. Kan je een tweedehandse auto kopen vanuit je noodbuffer verlaag dan je auto verzekering van allrisk naar WA. Zo bespaar je maandelijks veel geld. Hoe effectiever je bent in het omgaan met financiële noodsituaties, hoe sneller je besparingen en investeringen kunnen groeien.
5. Schulden aflossen
Het hebben van schulden zoals een hypotheek, krediet bij de bank, persoonlijke leningen, studieschulden en ga zo maar door. Kost altijd geld, je betaald elke maand rente over het geleende geld. Het afbetalen van schulden is een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om geld vrij te maken om te sparen en te beleggen. Ik heb al vele artikelen geschreven over het aflossen van schulden.
6. Overweeg je carrière
Financiële onafhankelijkheid vereist niet dat je stopt met een carrière waar je van houdt, maar je kunt echt geen financiële onafhankelijkheid bereiken zonder een vast inkomen. Als je achterloopt op je financiële doelen, is de kans groot dat je niet langer kunt stoppen met werken, althans voor een tijdje. Maar zonder inkomen teer je elke maand in op je spaargeld, beleggingen of andere investeringen. Je kunt geld verdienen met een blog of een boek schrijven maar vaak moet je toch nog (parttime) gaan werken om aan inkomsten te komen. Ook kan je je omscholen zodat je in de toekomst meer geld kan verdienen met een andere en betere betaalde baan. Ook kiezen mensen vaker om als zelfstandige zonder personeel te gaan werken en zo meer vrijheid hebben met hun carrière.
7. Verkleinen
Of je nu ouder bent dan 20 of 60 jaar, financiële onafhankelijkheid vereist een persoonlijke evaluatie van geld, bezittingen en spullen die je nodig heeft om gelukkig en veilig te leven. Over het algemeen bereik je sneller je doel als je je totale kosten voor levensonderhoud kunt verlagen. Voor sommigen betekent dat dat je je huis verkoopt en verhuist naar een kleinere woning of naar een gebied met lagere woonlasten en belastingen. Zo heeft Lonica haar woning in Amsterdam met flinke winst verkocht en ze heeft van de winst een goedkopere woning gekocht op het platteland van Spanje en is daar uiteindelijk gaan wonen. Ook kan je spullen verkopen die je niet nodig hebt en de opbrengsten daarvan gebruiken om schulden af te lossen, geld te gaan sparen of investeringen gaan doen.
8. Investeer zuinig
Wanneer je in staat bent om geld toe te gaan sparen of beleggen, let dan op de kosten van een spaar of beleggingsrekening, weet hoeveel je moet betalen voor deze diensten. Zoek een aanbieder met lage kosten die geen bewaarloon rekent. Op dit moment is in Nederland DeGiro met afstand de goedkoopste broker. De beurs is onvoorspelbaar. Stop niet al je eieren in één mandje, maar spreid je investering. Zo kun je de dalende koers van een slecht presterend aandeel opvangen met aandelen die het wel goed doen.
9. Koop activa die inkomsten genereren
Geen enkele investering is waterdicht of je nu belegt in aandelen, onroerend goed, verzamelobjecten of geldbeleggingen, dit zijn allemaal markten die op en neer gaan. Het is belangrijk om alles wat je investeert volledig te begrijpen en je te concentreren op activa die op lange termijn geld verdienen. Als je veel leest over het onderwerp van een investering waarin je bent geïnteresseerd, kan je laag kopen, zodat je later hoger kunt verkopen. Vergeet niet om de fiscale gevolgen van een beleggingstransactie die je doet te bestuderen.
10. Weet altijd waar je financieel bent
Zolang als je leeft gaan er situaties veranderen en je financiële planning moet flexibel genoeg zijn om zowel positieve als negatieve veranderingen te doorstaan zonder de hoop op financiële onafhankelijkheid uit het oog te verliezen. Als je zelf niet financieel onderlegd bent over investeringen, beleggingen, financiële planning of fiscale aangelegenheden, breng dan in elk geval gekwalificeerde experts in om te helpen. Maar financieel onafhankelijke mensen hebben over het algemeen hun geld zaken op orde.
Ja, het lijkt mij zeker prettig! Ik werk daaraan in de zin dat ik zuiniger probeer te leven.
BeantwoordenVerwijderennicole@huisvlijt
Voor mij is financiële onafhankelijkheid: keuzes kunnen maken zonder dat geld de beslissende factor is. Een andere baan, minder gaan werken, een ander huis, auto, op vakantie of uit eten gaan, als ik dit kan doen zonder te bedenken of ik daarvoor geld heb is voor mij het doel. Daarbij zal ik wel vaak bewust bezig zijn met wat het kost en of ik het geld ervoor over heb, een balans vinden tussen mijn wensen en de mogelijkheden (geld, maar ook tijd, ruimte of energie).
BeantwoordenVerwijderenEn daar ben ik al heel goed mee bezig, maar het blijft een zoektocht en ik blijf in ontwikkeling...