Als mensen moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen hebben of geldzaken lastig vinden, is geld vaker de oorzaak van verdeeldheid. In 2019 doen meer stellen de financiën samen dan ruim een 10 jaar geleden.
Bij 20 procent hebben beide partners alleen een privérekening, in 2007 had nog 25 procent van de stellen dat. Stellen gebruiken de gezamenlijke rekening vooral voor het betalen van meubels, witgoed en andere apparatuur en de dagelijkse boodschappen. De mobiele telefoon, kleding, cadeaus en de zorgverzekering betalen ze van hun eigen rekening. 61 procent gooit de inkomsten op één hoop. Partners kiezen voor het inkomen op één hoop omdat zij dat het makkelijkst vinden. Hierbij valt op dat zij van eventuele inkomensverschillen geen punt maken.
Een meerderheid van de partners (60 procent) vindt dat zij op dezelfde manier met geld omgaan als de ander. Ze zijn bijvoorbeeld allebei even zuinig of geven allebei even makkelijk geld uit. Veel minder stellen zijn elkaars tegenpool. 1 op de 8 beschouwt zichzelf als een heel ander type dan de partner is. De communicatie over geld verloopt bij deze stellen moeizamer.
Ruzie om geld
Ruzie maken over geld mijn ouders deden dat namelijk ook, verschrikkelijk is dat als je het als kind mee krijgt dat er weinig geld is en dat er uiteindelijk ruzie van kwam. Meestal kwam de ruzie als de portemonnee en de bankrekening bijna leeg was net paar dagen voordat het salaris gestort werd. Na al die jaren bleek gewoon dat mijn ouders teveel op de pof gekocht hadden bij de Neckermann, Wehkamp en Otto. Maar ze bespaarden ook nooit op vaste lasten zoals verzekeringen, telefoon en tv en ga zo maar door. Toen ik een jaar of 16 was kwam ik er achter dat mijn ouders twee telefoon lijnen hadden, terwijl maar 1 in gebruik, hele hoge inboedelverzekering had met een hoge maand bedrag en ga zo maar door, dat kwam ook doordat mijn vader analfabeet is en mijn moeder een verstandelijke beperkingen. Die snapten dan allemaal niet en betaalden voor veel dingen de volle pond. Geen wonder dat ze ruzie kregen.
Geen ruzie meer
Ruzie hebben om geld dat wil ik niet, vriendlief en ik bespreken onze financiën, wensen voor de toekomst en hoe wij dat gaan halen. We zijn het wel niet eens met elkaar over waar ons geld aan besteed moet worden. Een nieuwe tuin of toch eerst zonnepanelen? Volledig van het gas af of toch nog even wachten? Minder geld uitgeven aan de boodschappen? of niets veranderen aan het boodschappen budget. Eerst een nieuwe kunststof voordeur met hr++ glas of nieuwe meubelen? Samen is het keuzes maken, soms is de een meer blij en de andere keer is de ander blij. En samen kunnen wij ook blij worden van onze keuzes.
Privé en gezamenlijke rekeningen
Het scheelt dat wij allebei een eigen privé rekening hebben en een gezamenlijke rekening. Vriendlief is net als Geldnerd dol op (dure) gadgets en dat betaald vriendlief van zijn eigen rekening, ik wil daar niet aan mee betalen, voor dat geld koop ik liever planten voor in de tuin. In het Nibud onderzoek komt naar voren dat 61% alles op de grote hoop gooit, dit doen wij alleen met de gezamenlijke vaste lasten en gezamenlijke uitgaven. Ook al heb ik geld op mijn privé rekeningen staan, als ik iets duurs wil gaan aanschaffen dat bespreken wij dit wel maar uiteindelijk bepaalt diegene zelf als hij het gaat kopen.
Wij verdienen ook hetzelfde bedrag per maand, de ene maand had vriendlief een tientje meer en de andere maand had ik een tientje meer. Wij hebben toen de vaste lasten 50/50 gedeeld. Maar sinds eind vorig jaar ben ik 100 a 200 euro per maand omhoog gegaan (ligt ook aan onregelmatigheidstoeslag) en houd ik veel meer geld over dan vriendlief. Dit gaan wij binnenkort maar eens bespreken (zonder ruzie uiteraard) hoe wij dit gaan veranderen. Misschien het verschil elke maand standaard aflossen op de hypotheek? Een ideetje hé.
Spaarzaamste
In het begin van onze relatie was ik echt een tegenpool toen hoorde ik echt bij 1 op 8 mensen die volledig een andere typ is dan de partner, mijn vriend is spaarzaam en had geen schulden en ik was niet spaarzaam en had wel schulden. Over 3 maanden zijn wij 4 jaar bij elkaar en in die jaren zijn wij op financieel gebied sterk naar elkaar toe gegroeid. En raad een wie het spaarzaamste is van ons?
Grappig dat je zo verandert bent! De verschillen wat betreft omgaan met geld hoeven dus echt niet funest te zijn. Je kunt wel degelijk naar elkaar toe groeien.
BeantwoordenVerwijderenLijkt me wel lastig hoe je in je jonge jaren veel met geldgedoe van je ouders te maken had. Wel echt leuk om te lezen dat je zo bent veranderd. Mijn vriend en ik maken nooit ruzie over geld. We hebben een heldere verdeling en allebei alleen een prive-rekening. Dat werkt in onze situatie perfect.
BeantwoordenVerwijderenWat jammer dat je ouders toen geen mensen in hun omgeving hadden die hun konden helpen. Dat had heel veel ellende gescheeld. Leuk om te horen dat je zo veranderd bent! Ik herken dat van mezelf. Had van thuis uit ook niet het spaar-gen meegekregen en behalve de zilvervlootrekening had ik niks op de bank en maakte alles op. Geen schulden, dat dan weer niet. Mijn man had een hele flinke spaarrekening en was thuis zuinig opgevoed. We zijn aardig naar elkaar toe gegroeid op financieel gebied, in de bijna 40 jaar dat we nu bij elkaar zijn.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Carla