Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 oktober 2020

Binnenkort van het gas af

Binnenkort van het gas af

Binnenkort van het gas af Zeer binnenkort gaat onze woning van het gas af. Stap voor stap moet iedereen uiteindelijk van het gas af. Maar in de praktijk is het toch allemaal lastiger om het voor elkaar te krijgen. Al jaren zijn wij aan het onderzoeken hoe we dat het beste kunnen doen en is onze wens om gasloos te wonen.

Maar wij gaan uiteraard dit voor elkaar krijgen, om dit mogelijk te maken, gaat er wat voorbereiding aan vooraf. Omdat we alles zo veel mogelijk zelf doen (vooral vriendlief). Zo hebben wij 3 jaar geleden gelijk onze gaskookplaat vervangen voor een inductie kookplaat. Onze groepenkast in de meterkast is uitgebreid met heel wat extra groepen, aardlekken en heel veel extra dikke kabels waar veel ampère door heen kan.

 

Ook het rijden op benzine vonden we geen goed idee meer en onze benzine auto was total loss verklaard begin 2020 omdat de motor kapot was. Dus begin 2020 zaten wij een aantal maanden zonder auto en sinds enkele maanden rijden wij rond in een elektrische auto. Even daarvoor hadden wij een elektrische laadpaal aangeschaft en zelf geïnstalleerd, zodat wij de e-auto snel kunnen laden. Als onze warm water voorziening elektrisch word zijn wij onderweg en thuis 100% volledig elektrisch en hoeft er geen gas opgepompt worden in Groningen of vanuit Rusland worden aangevoerd.

 

Zonnepanelen voor stroom opwekken


Na het aanschaffen van de elektrische auto in april 2020 hebben wij ook zonnepanelen geplaatst op onze dak, door de corona-crisis wilden wij eerst nieuwe kozijnen aanschaffen maar dat ging niet gemakkelijk en daardoor hebben wij onze plannen veranderd en kozen wij voor zonnepanelen op het dak. Daardoor wekken veel stroom op en kunnen wij makkelijker van het gas. Omdat een cv ketel op gas 'meestal' goedkoper is dan stroom. Maar door 23 zonnepanelen proberen wij de kosten te beperken of even duur te houden.


CV elektrische combi ketel


Nu hebben wij een elektrische combi cv-ketel tot 15 kW aangeschaft zodat wij warm tapwater hebben voor de keuken en warm tapwater voor de badkamer om lekker te kunnen douchen. Doordat wij geen stadsverwarming hebben, moet je zelf iets gaan verzinnen. Vriendlief wilde 1 apparaat en niet een doorstroom apparaat en een losse boiler maar alles gecombineerd in 1 apparaat. Zo'n elektrische combi cv-ketel is wel 2 x duurder dan een gas cv-ketel.

Ook moet je de groepenkast / meterkast voorbereiden en meters elektrische draden door je woning trekken om het allemaal gereed te krijgen. Ook hebben wij een (krachtstroom) 3 x 25 fase ook wel een 3-fasenaansluiting genoemd aan laten leggen in plaats van een 1 fase die wij hadden. Door dat wij alles hadden voorbereid voor de toekomst hebben wij dit de afgelopen 3 jaren allemaal voor elkaar gemaakt in onze vrije weekenden. Alles wat je zelf doet dat scheelt behoorlijk veel geld, doordat je geen anderen hoeft in te huren.


Binnenkort word de elektrische cv ketel gemonteerd door vriendlief samen met de loodgieter. De loodgieter komt erbij zodat het echt lek vrij is allemaal, vriendlief zou het zelf kunnen installeren, maar vriendlief wil de gas cv-ketel  eraf en gelijk de elektrische cv-ketel aansluiten zodat wij niet enkele dagen zonder warm water zitten. De ketel staat gelukkig al op zolder, het viel niet mee om meer dan 70 kg te tillen naar boven, maar het is gelukt. Je moet er wat voor over hebben om je woning van het gas af te krijgen. Maar dan zijn wij wel voorbereid op de toekomst.

Heeft u plannen gemaakt om van het gas af te gaan?

  1. Goed bezig met al die verbouwingen om zonder gas door het leven te kunnen gaan. Al met al kost het natuurlijk ook een aardige duit, maar dan zijn jullie voorlopig wel klaar met alle grote uitgaven.

    Wat zijn jullie verdere plannen met het geld dat jullie nu overhouden? Ik neem aan nu wel eerst de kozijnen. En dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We gaan nog nieuwe kozijnen + hr++ glas. (Voordeur is al nieuw) en
      nieuwe deur in de schuur.
      Zolder isolatie.
      Tuinafscheiding 32 meter.
      Voortuin nieuwe bestrating.
      Nieuwe loungeset tuin.
      Keuken tegels.
      Nieuwe visgraatvloer woonkamer + vloerverwarming.
      Nieuwe meubelen (de bank slijt en nieuwe stijl, nu nog van alles door elkaar)
      Flinke buffer.

      En zodra bovenstaande klaar is gaan we minder werken! En de hypotheek aflossen.

      En we hebben sinds enkele weken echt iets voor ons zelf gekocht, zodat wij lekker kunnen ontspannen en je raad het nooit het werkt op stroom. :-) daar binnenkort meer over. Alles oppotten en duurzaam maken van een woning mag je toch ook wel eens eeg genieten van een luxe uitgave.

      Verwijderen
  2. Zo dat is een goede stap voorwaarts. Waar ik vooral naar benieuwd ben hoe de elektrische cv ketel het gaat doen. Qua temperatuur is het natuurlijk vergelijkbaar met een normale CV ketel, maar met verbruik. Statistiekjes worden op prijs gesteld :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal binnenkort eens het stroomverbruik delen. Hoe het stroomverbruik is van januari tot nu toe. Want het is een groot verschil. Met soms in 1 maand 800 kW terugleveren. Ga ik binnenkort een blog over schrijven.

      Verwijderen
  3. Waarom een elektrische CV-ketel en geen warmtepomp? Die elektrische cv-ketels staan nou niet echt bekend om hun zuinigheid, het elektrisch rendement is maximaal 100%. Uit de jaarafrekening blog zie ik dat jullie zo'n 1000 kuub gas verbruikt hebben, dat komt overeen met zo'n 9000kWh elektrisch. Hebben jullie flink geïsoleerd in de tussentijd? Ik hoop van wel, want anders ga je het ook met die 23 zonnepanelen niet redden vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Warmtepomp moet je via aardwarmte of via een ventilator buiten. We willen geen gezoem buiten hebben.

      Tevens moet je ook alle technische installaties kwijt kunnen in je woning waar je woont.

      Als we onze huidige radiatoren gebruiken komt je wel op een verbruik van tussen de 6000 en 9000 kwh per jaar als wij onze radiatoren vervangen door vloerverwarming scheelt het 50% aan kW. Beneden verdieping komt sowieso nog vloerverwarming. Dus dan gaat het minder verbruiken.

      Naast de zonnepanelen hebben wij ook ongeveer nog 3000 kwh aan winddelen.

      Gas verbruik is ook al minder dit jaar dan vorig jaar door nieuwe voordeur en kunststofkozijnen. In 2019 waren de kunststof kozijnen niet goed gemonteerd en hadden wij veel last van tocht. Dat was dit jaar niet zo. De zolder word nog geisoleerd en hr++ glas begane grond en dan is alles klaar.

      Het is allemaal uitgeplozen en berekend (op mijn manier) en hoe het daadwerkelijk word dat ga ik binnenkort en volgend jaar delen. Misschien moet ik mijn maandelijks energie verbruik blog bij gaan houden.

      Verwijderen
    2. Ik ben bekend met de verschillende voor- en nadelen van systemen, het heeft al jaren mijn interesse vanuit mijn technische achtergrond.

      Maar elektrische CV's had ik een paar jaar geleden al afgeschreven vanwege de lage efficiëntie. Ze worden nog verkocht onder de noemer duurzaam, maar ze reduceren niets aan verbruik en verbruiksreductie is de eerste stap. Ook al klinkt het mooi dat het aardgasloos is, je zult meer zonnepanelen/windmolens neer moeten zetten dan bij een keuze als bijv. een warmtepomp waarbij je minimaal rekent met een Coefficient of Performance van minimaal 2 ipv de 1 die een elektrische CV.

      En 50% besparing door enkel vloerverwarming toe te passen? Ik help je het hopen, maar ik ben benieuwd hoe je dit berekent. Dat je een 10-15% kunt besparen is mij wel bekend, maar 50% heb ik nog nooit gehoord.

      Goed, kostentechnisch zal het wel uitkunnen, maar ik heb mijn vraagtekens bij de veronderstelde duurzaamheid.

      Verwijderen
  4. Ik ben benieuwd naar de berekeningen vooraf die geleid hebben tot deze keuze. Ik heb ook sterk het vermoeden dat je energierekening nog wel eens flink zal gaan tegenvallen.

    Wij blijven voorlopig nog gewoon op gas. De gasprijzen vind ik nog prima meevallen. We verbruiken nu 800 m3 gas per jaar dus dat is ook goed te overzien. Wel denken we na om de energie die wij nu teveel opwekken te gaan gebruiken om elektrisch te verwarmen met o.a. inverters of infra rood panelen.

    ps: er staan een aantal slordige foutjes in de tekst, woorden die weggelaten zijn, etc. Lees niet zo lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zal de tekst aanpassen. Was niet de bedoeling dat het vandaag maar morgen online kwam. En vandaag aan het werk, normaal controleer ik het de volgende dag nog een keer.

      De energierekening zijn wij ook benieuwd naar. In januari de eindafrekening nu nog tot vandaag -750 kW over dat verbruiken wij in de winter en we hebben nog winddelen a 3000 kW die nog verrekend worden in januari.

      Gas aansluiting opzeggen scheelt ook rond de 200 euro per jaar! En dan komen wij wel uit met een elektrische combi cv-ketel. De energiebelasting wat je verreken krijgt is dit jaar ook met 200 euro verhoogd. Alles bij elkaar maakt dat we weinig kosten hebben. Ik zal het goed monitoren de komende maanden en jaren als het financieel “uit” kan.

      Verwijderen
  5. Wij wonen op het platteland en ik denk niet dat het er voor ons in zit voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessante stap! Wanneer je je berekening/analyse gaat delen, zou je dan ook long term willen kijken wanneer de saldering volledig is afgeschaft en het eigen verbruik van je opgewekte energie belangrijk wordt?

    Waar ik mee worstel is dat je dan in de zomer veel energie opwekt, maar weinig energie kwijt kan (omdat je de verwarming niet aanzet in de zomer). Of qua warm water (douchen/koken) het gebruik vaak in de ochtend/avond bij mij is, wanneer de zon dus niet schijnt en je niet je eigen zonne-energie gebruikt.

    Momenteel is dat geen probleem mét salderen, maar door de afbouw in de komende jaren wordt het belangrijker om je eigen energie direct te gebruiken (of een batterij moet rendabel gaan worden). Ik nijg daarom eerder naar een lucht/lucht warmte pomp (of airco die kan verwarmen) zodat je op zonnige dagen ook nog kan verkoelen (en dus je eigen opgewekte energie actief gaat gebruiken).

    Zonder saldering kan de berekening ongeveer zo worden:
    - 10 KWh staat tegenover 1m3 gas

    Situatie: Winter, beperkte energie opbrengst, zeg 1kwh (10% van de energie vraag)
    - 9 KWh inkopen tegenover 0.21 cent = 1,89 euro
    - 1 m3 gas is 0,56 cent (gaat overigens stijgen)
    - Stel je hebt door het jaar heen 4000KwH "verkocht" voor 0,08 cent = 320 euro jaarwinst

    Dus dan totaal plaatje op jaarbasis:
    - 700m3 gas vervangen met 7000KwH, waarvan je 6300Kwh inkoopt á 0,21 cent = 1323 euro
    - 4000KwH verkocht voor 320 euro
    - Totale verbruik kosten elektrische CV: 1032 euro

    Kosten bij een gas CV ketel:
    - 700 * 0,56 cent = 392 euro totaal

    Voor mij is dus de conclusie dat mét salderen een elektrische CV ketel op korte termijn interessant kan zijn, maar met de afschaffing in de komende jaren van salderen, het alleen maar duurder gaat worden. Dus puur op zonnepanelen maakt het niet rendabel long term, dus ik ben benieuwd hoe (wind aandelen?) jullie hier toch een positieve case uit halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wups, een gasprijs van 0,56 cent is wel erg goedkoop. ik zie dat ik 0,76 cent had moeten pakken. Dat maakt de totale gasprijs 530 euro op jaarbasis. Alsnog 500 euro goedkoper dan een elektrische CV ketel in de bovenstaande vergelijking.

      Overigens nog niet de (duurdere) aanschafsprijs is hier in mee genomen. En eventueel onderhoudskosten (die lager zijn?).

      Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken